8 Mayıs 2014 Perşembe

Tüp bebek tedavisi hakkında genel bilgiler

Çiftlerin her ikisinden de alınan üreme hücrelerinin laboratuarlarda bir araya getirilerek, rahim dışında döllenmesi işlemine tüp bebek tedavisi adı verilir. Tüp bebek tedavisinde günümüzde uygulanan bazı yeni yaklaşımlar vardır. Bunların içinde belki de en önemlisi, hasta dostu tedavisi denilen ve eşlere özel uygulanan tedavilerdir.
Tüp bebek tedavilerinde iğneler verilir, yumurtalar büyütülür, toplanır ve transfer yapılır. Ama bu iğnelerin verilmesi, yumurtaların toplanması, aslında her çifte göre ayrı ayrı düşünülerek yapılan uygulamalardır. Hasta dostu tedavisi denilen tedavilerde minimum ilaç kullanılarak, yan etkiler minimuma indirilerek maksimum başarı sağlanması hedeflenmektedir. Bu tür tedaviler daha çok yumurta sayısı azalmış ileri yaş gruplarında ve ilaç yüklemesi yapılsa dahi çok fazla yumurta alınamayacak hastaları bir takım risklerden korumak, ama aynı zamanda maksimum başarı şansını düşürmemek kaydıyla yapılmaktadır.

Yumurta rezervi çok fazla olan kişilerde uygulanan, uyarıldığı zaman oluşabilecek bir takım riskleri ortadan kaldırmak için vitro maturasyon denilen bir yöntem de bulunmaktadır. Bu yöntemde ise olgunlaşmayan yumurtalar toplanarak dışarıda olgunlaştırılır. Uygulanmasında çok seçici davranılmalıdır, çünkü bu yöntemle her zaman yeterli sayıda uygun yumurta elde edilemeyebilir. Gebelik oranları da, ilaçla uyarılmaya göre daha düşük olan bu yöntem çok zorunlu kalınmadıkça fazla tercih edilmemektedir. Fakat, bazı hastaların sağlığı açısından çok önemlidir ve uygulanmak durumunda kalınabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder