8 Mayıs 2014 Perşembe

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Türkiye’deki çiftlerin yaklaşık olarak yüzde 15’i çocuk sahibi olamamaktadır. Bu çiftlerin yaklaşık onda biri, tüp bebek tedavisine ihtiyaç duyar. Tüp bebek tedavisi için başvuran hastaları üç grupta toplamak mümkündür. Bunlardan birincisi, kadınlara bağlı olan faktörler sebebi ile tüp bebek tedavisinin yapıldığı gruptur. Örneğin, kadınların rahme giden her iki kanalının birden tıkalı olduğu durumlarda ya da yumurtlama bozukluğu (aşırı yumurtlama ya da az yumurtlama) yaşayanlara ve  halk arasında çikolata kisti olarak bilinen endometriozis hastalığına sahip kişilere tüp bebek tedavisi uygulanmaktadır. Endometriozis denilen hastalık, rahim içindeki kılıfın rahim dışında bulunmasıdır ve bu durum yumurtalıklarla kanallar arasındaki fonksiyonun bozulmasına yol açmaktadır.
Tüp bebek tedavisi yapılabilen ikinci grup ise, erkeğe bağlı faktörlerden kaynaklanan sorunlar nedeni ile çocuk sahibi olamayan gruptur. Bu grupta erkeğin sperm sayısının ya da sperm hareketlerinin azlığı veya morfoloji denilen ve spermlerin baş kısmına bakarak spermlerinin kaliteli olup olmadığının saptanması durumunda tüp bebek uygulamasına gidilir. Morfolojisinde ağır bozukluk olan kişilerde tüp bebek tedavisi uygulanmaktadır.
Tüp bebek tedavisi uygulanan bir başka grup hasta ise, hem kadında hem erkekte yaşanan problemler yüzünden çocuk sahibi olamayanlardır. Ayrıca yapılan tüm incelemelerde hem kadında hem erkekte herhangi bir rahatsızlık saptanamadığı halde çiftin çocuk sahibi olamadığı durumlara da rastlanmaktadır. Bu durumun adı “açıklanamayan infertilite” yani” kısırlık”tır. Bu çiftler de gerekli tüm tedavileri gördükleri halde gebe kalınamamışsa, tüp bebek tedavisi görmeye uygun çiftlerdir.

Tüp bebek tedavisi spermi olan, yumurtası ve rahmi olan bütün çiftlere uygulanabilir. Fakat gebe kalması tehlikeli olabilecek hastalara uygulanmaz. Ciddi kalp hastalıkları, ciddi akciğer hastalıkları ve şeker hastalığı gibi kimi hastalıklara sahip kişilere hamile kalma izni verilmediği için, tüp bebek tedavisi gerçekleştirilemez. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder